Het belang van voldoende frisse lucht en goede ventilatie is nog nooit zo duidelijk aanwezig geweest als nu. Voor de renovatie van de openbare basisschool De Gezellehoek in Roosendaal is het WTU balansventilatiesysteem van Orcon toegepast. Bijzonder aan dit systeem is dat het risico op de verspreiding van ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, door het verversen van de lucht in een ruimte wordt verkleind. Een goedwerkend ventilatiesysteem is effectief in het afvoeren van de aerosolen. Door het afzuigen van de besmette lucht wordt de kans op besmetting via de lucht verkleind.

Constant zuivere, gezonde lucht en 50% energiebesparing

Openbare basisschool de Gezellehoek is gebouwd rond 1970. Er wordt dagelijks lesgegeven aan circa 130 kinderen verdeeld over negen groepen met elk een eigen lokaal. Naast regulier basisonderwijs, wordt ook taalles gegeven aan een schakelgroep met kinderen. Frank Bogers, directeur van Bogers Installatieburo, legt uit dat zij bij dit renovatieproject het Orcon WTU balansventilatiesysteem hebben geïnstalleerd en ingeregeld. “COVID-19 is uitdaging nummer één bij scholen”, geeft hij aan.

Voor de renovatie van de basisschool in Roosendaal is gebruikgemaakt van warmteterugwinunits (WTU) van Orcon. Dit is een mechanisch ventilatiesysteem met een zeer hoge capaciteit (ruim boven de voorgeschreven Frisse Scholen eis) en warmteterugwinning op basis van een warmtewisselaar. In de warmtewisselaar wordt de warmte uit de ‘vervuilde’ lucht van binnen overgedragen aan de ‘verse’ lucht van buiten zonder dat de luchtstromen zich kunnen vermengen. In de Orcon WTU (WarmteTerugwinUnit) wordt bovendien met een enthalpiewisselaar naast warmte ook vocht teruggewonnen.

Kortom het coronavirus is niet in staat om door een warmtewisselaar binnen te dringen. Dit wordt tevens bevestigd door onderzoeken van ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) die afgelopen jaar zijn uitgevoerd. Een onderzoek van Gaontech naar partikelgroottes en permeabiliteit van virussen bevestigt de werking van de enthalpiewisselaar.

Duurzaamheid

Daarnaast blijft duurzaamheid met oog op de 2050-doelstellingen een complexe opdracht, waarvoor nu al de juiste technische innovaties gekozen moeten worden voor de komende dertig jaar. Om de Gezellehoek te verduurzamen zijn verschillende toekomstbestendige maatregelen getroffen. Zo is de thermische schil van de school volledig geïsoleerd. Op de plafonds van de lokalen is het balansventilatiesysteem van Orcon geïnstalleerd, die permanent schone, voorverwarmde lucht in de lokalen blazen. De energiezuinige WTU, ondersteund met extra verwarming of verkoeling, zorgt dat de temperatuur in de lokalen de hele dag 20Co blijft.

Energiebesparing

Bij deze renovatie brachten energie-expert Chiel Boonstra en bouwkostenadviseur Tim de Jonge de energie- en milieuprestatie-eisen voor de lange termijn in kaart en gaven zij advies over het verbeteren van het binnenmilieu en de energiezuinigheid van de school. Dit heeft geleid tot een energiebesparing van 50%. Bogers Installatieburo uit Roosendaal installeerde het WTU balansventilatiesysteem in de plafonds van de klaslokalen.

“Uit de berekeningen van de energie- en milieuprestaties bleek dat het kostentechnisch en circulair gezien interessant is om dit schoolgebouw te renoveren”, zegt De Jonge. “Het bouwen of verbouwen van een gebouw zelf brengt veel CO2-uitstoot met zich mee.” De Jonge legt uit dat het verschil tussen een renovatie en vergelijkbare nieuwbouw interessante feiten oplevert.” Hij duidt hiermee op de verschillen in energiekosten in een periode van 30 jaar, de investerings­kosten, de CO2-uitstoot van de verbouw of nieuwbouw en de CO2-uitstoot van 30 jaar energiegebruik. Een uitgevoerde renovatie, zoals deze school, levert minder investerings­kosten en minder CO2-uitstoot op dan vergelijkbare nieuwbouw volgens BENG-eisen (zie onderstaande grafiek). “Uit duurzaamheidsoverwegingen is bij de renovatie van de school gekozen voor een combinatie van goed isoleren en goed ventileren”, zegt De Jonge.  “Dat levert nu al voordelen op en draagt nu bij de reductie van CO2-uitstoot ”, zegt De Jonge. De huidige coronacrisis is een volstrekt onverwacht incident. We hebben nu een school, die ook in tijden van pandemie een veilige plek is voor kinderen en personeel”, aldus De Jonge.

Grafiek: Kosten en CO2-uitstoot van (ver)bouw en energiegebruik gebouwen

Per scenario’s staan van links naar rechts: de energiekosten (30 jaar), de investerings­kosten, de CO2-uitstoot van de (ver-) bouw en de CO2-uitstoot van (30 jaar) energiegebruik.

Kosten en CO2-uitstoot van (ver)bouw en energiegebruik gebouwen in vier scenario’s:

  1. Renovatie zonder energiemaatregelen
  2. Uitgevoerde renovatie
  3. Vergelijkbare nieuwbouw volgens Bouwbesluit 2012
  4. Vergelijkbare nieuwbouw BENG (bijna-energieneutraal)

Bron: Tim de Jonge en Chiel Boonstra

Groupe Atlantic Nederland

Landjuweel 25
3905 PE Veenendaal

Orcon

Hoogwaardige ventilatieproducten die passen in de wereld van nu. Gemaakt in Nederland. Voor Nederland.

Atlantic

Dit gerenommeerde, Franse merk is specialist in verwarmingssystemen
en comfortapparatuur.

Fujitsu

Al meer dan 50 jaar trendsetter en bewezen Japanse kwaliteit in
warmtepompen en airconditioning.