Skip to main content

Maak kennis met Nick!

Hoi! Ik ben Nick en werk nu zo’n anderhalf jaar bij Groupe Atlantic Nederland als product development engineer voor het ventilatiemerk Orcon. Hier maak ik onderdeel uit van de lokale R&D afdeling in Veenendaal. Hier ontwikkelen, testen en produceren we de ventilatieproducten zelf.

Eerste werkgever

GANL is mijn eerste werkgever, hiervoor heb ik gestudeerd als industrieel product ontwerper. Het was best wennen om de overstap te maken van studeren naar werken. Zeker omdat de laatste twee jaar van mijn opleiding vrijwel volledig thuis plaatsvonden door corona.

Hierdoor heb ik bijvoorbeeld ook een stage in een bedrijfsomgeving op locatie gemist. Het was dan ook aardig omschakelen in het begin. Gelukkig ben ik in een warm bad gestapt.

Ik dacht dat werken veel serieuzer en meer corporate zou aanvoelen. In plaats daarvan is het juist super persoonlijk, gemoedelijk en ontzettend sociaal. Er is altijd ruimte voor een lolletje of leuk gesprek. Je kunt gewoon jezelf zijn en relaxed op kantoor zitten.

Eerlijk werk

Voor mij werkt het ook motiverend om samen met mijn collega’s projecten aan te pakken. Zeker omdat er heel veel vrijheid wordt gegeven. Ik merk dat ik mezelf erg betrokken voel bij wat ik doe. Op school zijn projecten en product ontwikkeling toch wat meer vrijblijvend maar hier is het echt van belang.

Product ontwikkeling is daarbij heel eerlijk werk, je fouten worden opgemerkt en je deelt verantwoordelijkheid samen. Mensen gebruiken en werken met je producten dus het moet gewoon kloppen. Je weet dat er nu veel meer op het spel staat dan alleen een schoolbeoordeling.

Je moet achter je keuzes kunnen staan en verantwoordelijkheid nemen voor je werk. Onderbouwen wat je doet en hoe je doet. Door de vrijheid en verantwoordelijkheid die je krijgt ontwikkel je allerlei skills. Wat ik vooral merk is dat ik er zelfverzekerder door wordt en ook wat spontaner.

Je stempel drukken

Wat ik echter vooral fijn vindt is dat ik het idee heb dat ik mijn stempel ergens op kan drukken. Je werk is enorm zichtbaar en het feit dat ik direct bijdraag aan een comfortabele en gezonde omgeving voor mensen thuis, op het werk of waar dan ook, doet me goed.

Dat we daarbij ook duurzaamheid een enorme prioriteit hebben gemaakt maakt het alleen maar mooier. Zo kijken we in de gehele life cycle analyse naar duurzaamheid op alle vlakken. Er komt daar steeds meer ruimte en energie voor om ook écht de duurzame keuzes te maken. Zo halen we steeds meer dichterbij vandaan. Zoveel mogelijk in Nederland, ook als dat wellicht hogere kosten met zich meebrengt ten opzichte van goedkopere, maar minder duurzame leveranciers op andere plekken in de wereld.

Het is echt fijn om te zien dat een bedrijf achter dat soort keuzes staat en duurzaamheid geld mag kosten, dat het niet alleen maar lege woorden zijn maar echt fundamenteel onderdeel uit maken van de organisatie.

Verantwoordelijkheid

Als starter op de markt vond ik het ook best spannend te beginnen. Maar vanaf de eerste dag werd ik al meteen goed begeleid. Opvallend vond ik dat ik al direct veel kansen en verantwoordelijkheid kreeg.

Toen ik hier startte werd ik betrokken bij de laatste ontwikkelingsfase van onze nieuwe HRC OptiAir, een balansventilatiesysteem. Hier mocht ik meedenken met de laatste puntjes op de i en het verder optimaliseren van het systeem.

Vanuit daar ben ik ook gevraagd om mee te denken en werken aan het opzetten van de volledige assemblagelijn voor dit product. Een gloednieuwe lijn op onze locatie in Veenendaal, bemand door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hier moest ik bijvoorbeeld uitdenken hoe het product geassembleerd moest worden, hoe kunnen we de lijn opzetten, met wie kunnen we dat doen, waar in de lijn moet wat gebeuren, hoe we de product het beste konden assisteren en versimpelen, enzovoort.

Een enorm uitdagende klus waar ik veel voldoening uit heb gehaald. Het was ook een goede manier om het bedrijf en de mensen te leren kennen. Want mensen vanuit allerlei afdelingen en disciplines moesten samenkomen om deze lijn op te zetten. Ook met de collega’s op ons hoofdkantoor in Frankrijk hebben we nauw samengewerkt. Waaronder door het uitwisselen van kennis.

Zelfontwikkeling

Zo heb ik me ook meer kunnen verdiepen in “design for assembly” en neem ik dit uitgangspunt nu veel verder mee in alles wat ik doe. Mede door de passie en kennisdeling vanuit het hoofdkantoor en de workshops die ik daarover heb gevolgd heb ik dit kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Dit was voor mij direct een deep dive in nieuw terrein. Daarbij werd ik wellicht in het diepe gegooid, maar was ik zeker niet alleen en zonder steun. Alle collega’s stonden klaar en er werd ook geïnvesteerd in het ontwikkelingen van mijn kennis, hard skills en soft skills. Ik merkte vooral dat ik hierdoor veel proactiever werd en steeds zelfverzekerder kon worden.

Van project naar project

Voor mij ziet een werkdag er telkens anders uit. Omdat we op project basis werken is het enorm afhankelijk van de fase van het project waar we ons in bevinden. Aan de hand van de fases zijn de werkzaamheden continue anders.

Het HRC OptiAir project loopt bijvoorbeeld nog steeds door maar daarnaast zijn we ook druk bezig met andere projecten. Afhankelijk van waar in het proces we zijn ben ik de ene keer bezig met (theoretisch) vooronderzoek, soms bezig met praktijktesten en weer andere keren samples aan het maken.

Weer andere keren komen er kleine klussen of projecten tussendoor of helpen we collega’s op andere afdelingen met vragen en projecten.

Laatst heb ik bijvoorbeeld nog een business case gemaakt voor de investering in 3D printers. Deze is goedgekeurd en nu kunnen we veel sneller schakelen in het maken van testonderdelen en andere samples. Ontzettend handig want we zijn continue bezig met niet alleen het ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook het verbeteren van bestaande systemen.

Second Source

Zo is mijn volgende grote project een “second source” project voor een aantal producten. Hierbij kijken we naar oplossingen van meerdere partijen om risico te spreiden en afhankelijkheid te verkleinen op het aanleveren van bijvoorbeeld onderdelen.

Dit houdt concreet in dat we wellicht onderdelen van verschillende leveranciers hebben, maar deze altijd passend zijn in de huidige systemen en we continue dezelfde standaard kunnen garanderen, zonder afhankelijk te zijn van één specifieke leverancier.

Teamverband

Hier kan ik ook veel gebruik maken van de kennis en ideeën van mijn collega’s. Zo hebben we 1x per week een stand-up meeting. Hier bespreken we onze ervaringen en resultaten, kunnen we successen delen met elkaar en bespreken we wat er aankomt in de komende week.

Deze week deel ik bijvoorbeeld hoe we er voor staan met een second source wisselaar. En wat de vervolgstappen zijn.

Daarnaast hebben we eens in de 6 weken een innovatiemeeting. Dan gaan we meer op grote lijn naar de projecten en (nieuwe) ideeën kijken. Hiervoor gaan we dieper de toekomst in en is er veel ruimte voor eigen inbreng en suggesties.

Daarin merk je ook echt dat het een hele platte organisatie is met heel veel ruimte voor eigen inbreng. Maakt niet uit of je er al 10 jaar of nog maar 1 jaar bent, er wordt serieus naar je geluisterd en wordt er ook echt gekeken welke ideeën en suggesties haalbaar zijn.

Dit soort meetings geven daarbij ook een gevoel van verbondenheid. Je bent allemaal samen daar om goede producten neer te zetten en trots te kunnen zijn op je werk.

Toekomst

Deze verbondenheid voel ik overigens niet alleen in mijn eigen team maar in het hele bedrijf. De sfeer is  ontzettend goed. Mensen worden enorm in hun waarde gelaten, met veel ruimte voor eigen inbreng. Daarbij is het ook een lekker gemengd bedrijf met veel jonge collega’s. We groeien allemaal samen door.

Ik kijk er naar uit om te zien welke projecten ik in de toekomst allemaal nog mag gaan doen en hoe ik me de komende jaren door kan ontwikkelen.

Join the team!

Wil jij je net als Nick verder ontwikkelen en onderdeel uitmaken van een tof team mensen? Bekijk dan nu onze openstaande vacatures hier en join the team!

bekijk de vacatures

Leave a Reply