Skip to main content

Op 7 februari bezochten circa 650 leerlingen uit het voortgezet onderwijs diversen bedrijven in Veenendaal, om een kijkje in de keuken te gaan nemen.

Tijdens deze Jongeren Bedrijven Dag (JBD) kan de jeugd kennismaken met het bedrijfsleven in vereschillende organisaties. Op deze manier kunnen zij proeven van de verschillende functies, taken, en hoe het er aan toe gaat op de werkvloer.  ‘En we laten ze ervaren dat er binnen de verschillende sectoren vele bedrijven werkzaam zijn, waar leerlingen later eventueel stage kunnen lopen of hun profielonderzoek kunnen doen’, aldus projectleider Monique Sassmannshausen van Het Perron.

Zij heeft voor aanvang van het event ieder bedrijf bezocht. ‘Het is de bedoeling dat de leerlingen ook even mee mochten doen in het bedrijf. Ik legde vooraf duidelijk uit wat de ondernemers konden verwachten en wat er van henzelf verwacht werd. Want het is juist een goed inhoudelijk programma, dat de waarde van de JBD bepaalt.’

De leerlingen bezochten die dag ieder twee bedrijven. Dat deden ze per fiets, in groepjes van 12, met een begeleider.

Groupe Atlantic Nederland

Ook Groupe Atlantic Nederland zette de deuren van haar hoofdkantoor in Veenendaal open voor de scholieren. Hier kregen zij een uitgebreide rondleiding door het pand en maakten ze kennis met de verschillende afdelingen. Ook was er aandacht voor het energiezuinig pand en hebben zij kennis kunnen maken met de klimaatsystemen en all-electric oplossingen van Groupe Atlantic Nederland. Waaronder een kijkje op het dak, waar maar liefst 120 zonnepanelen liggen en de buitendelen van diverse systemen staan.

Verder ontvingen zij een hands-on training op het gebied van productontwikkeling en service. In dit geval met het MVS woonhuisventilatiesysteem van ORCON. De scholieren mochten deze tot in klein detail uit elkaar halen en vervolgens “repareren”. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met techniek dus!

Meer over de JBD

Tijdens de eerste editie van de JBD in 2022 deden een kleine 300 leerlingen van leerjaar 3 TL en Havo 3 mee. ‘Dit jaar hebben we opgeschaald naar 650 leerlingen van alle niveaus uit het voortgezet onderwijs. Natuurlijk kan dit alleen, omdat 56 bedrijven en organisaties hun deuren openen en tijd en aandacht besteden aan een interessant programma voor onze leerlingen.’

Leonard Steetsel introduceerde als vice-voorzitter de JBD bij de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, waar ook de directeur van Het Perron, Daan Diepeveen, in het bestuur zit. Ondernemersvereniging en onderwijs pakten dit initiatief voortvarend op. Leonard Steetsel: ‘In Oss is de JBD al jaren een groot succes. Daar zijn al leerlingen na hun schooltijd aan het werk gegaan bij het bedrijf, waarmee ze tijdens de JBD kennis hadden gemaakt. De JBD helpt jongeren met het maken van de juiste beroepskeuze en wij hopen ze hiermee te behouden voor het Veenendaalse bedrijfsleven.’

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Nel van Vessem.

Schrijf je in voor voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de all-electric energietransitie die Groupe Atlantic Nederland heeft ingezet


    Leave a Reply